Oświadczenie kurii toruńskiej w związku z filmem Tomasza Sekielskiego

14 maja 2019  / Polska
Oświadczenie kurii toruńskiej w związku z filmem Tomasza Sekielskiego

W nawiązaniu do filmu Tomasza Sekielskiego "Tylko nie mów nikomu" Kuria Diecezjalna Toruńska poinformowała w przesłanym KAI oświadczeniu, że Andrzej S. został wydalony ze stanu duchownego w 2015 r., a wszystkie kurie diecezjalne i zakonne w Polsce zostały o tym fakcie poinformowane. „Film ten rodzi smutek i współczucie wobec ofiar oraz jest wezwaniem do wielkiego rachunku sumienia i bezwzględnej walki z pedofilią w szeregach duchownych” - czytamy w oświadczeniu.

Poniżej pełny tekst oświadczenia:

Oświadczenie Kurii Diecezjalnej Toruńskiej w związku z filmem Tomasza Sekielskiego pt. „Tylko nie mów nikomu”

W nawiązaniu do filmu p. Tomasza Sekielskiego pt. „Tylko nie mów nikomu” biskup toruński Wiesław Śmigiel powiedział: „Film ten rodzi smutek, przygnębienie i współczucie wobec ofiar oraz jest jeszcze jednym wezwaniem do wielkiego rachunku sumienia, a także do bezwzględnej walki z pedofilią w szeregach duchownych”.

Biskup toruński zapewnia, że wraz z osobami odpowiedzialnymi za duszpasterstwo podejmuje starania, aby każda parafia była bezpiecznym domem dla wiernych, szczególnie dla najbardziej bezbronnych. Kuria Diecezjalna Toruńska działa zgodnie z prawem polskim, zaleceniami papieża Franciszka oraz wytycznymi Konferencji Episkopatu Polski.

W nawiązaniu do filmu p. Tomasza Sekielskiego Kuria Diecezjalna Toruńska informuje, że Andrzej S. został wydalony ze stanu duchownego w 2015 r. Wszystkie kurie diecezjalne oraz zakonne w Polsce zostały poinformowane o tym fakcie.

Wszelkie działania, polegające na spełnianiu funkcji kapłańskich, podejmowane przez Andrzeja S., mogą nosić znamiona przestępstwa lub wykroczenia. Osoby będące świadkami takich sytuacji lub posiadające wiedzę na ten temat powinny zgłosić to odpowiednim organom ścigania.

Odnosząc się do materiału zawartego w filmie, informuję, że wypowiedź biskupa toruńskiego Wiesława Śmigla, wykorzystana w filmie, opierała się na aktach zgromadzonych w Kurii oraz dotyczyła przypadku opisanego w raporcie fundacji „Nie lękajcie się”, a nie sprawy Andrzeja S. tak, jak to sugeruje materiał filmowy.

Ks. Paweł Borowski
Rzecznik Kurii Diecezjalnej Toruńskiej

źródło: KAI

Księża, którzy czytali ten artykuł, czytali również:

Oświadczenie CCEE i Przewodniczącego COMECE w 75. rocznicę wyzwolenia niemieckiego nazistowskiego obozu zagłady Auschwitz-Birkenau

28 stycznia 2020  / Polska

Oświadczenie Prezydium Rady Konferencji Episkopatów Europy (CCEE) i Przewodniczącego Komisji Episkopatów Wspólnoty Europejskiej (COMECE) w 75. rocznicę wyzwolenia niemieckiego nazistowskiego obozu zagłady Auschwitz-Birkenau

Polscy duchowni wspierają inicjatywę ogłoszenia św. Jana Pawła II doktorem Kościoła

28 stycznia 2020  / Polska

Polscy księża przyłączają się do inicjatywy abp. Stanisława Gądeckiego, Przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski, który zwrócił się do papieża Franciszka o ogłoszenie św. Jana Pawła II doktorem Kościoła i patronem Europy. W specjalnym liście proszą również, aby najbliższe dwa lata zostały poświęcone przemyśleniu nauczania Świętego Papieża.

Fundacja Dzieło na Misji, czyli co zrobić, żeby wyjechać na misje

28 stycznia 2020  / Świat

Fundacja Dzieło na Misji, czyli co zrobić, żeby wyjechać na misje 28 stycznia 2020 | 04:00 | Maria Czerska / jw | Warszawa Ⓒ Ⓟ SampleFot. z Archiwum DnM Co zrobić, żeby wyjechać na misje? – Od marzenia do jego realizacji może upłynąć zaledwie kilka miesięcy, jak to było w przypadku Barbary Kisickiej, która już po pół roku współpracy z „Dziełem na Misji” wyjechała na miesiąc do Argentyny. O tym, jak powstała Fundacja Dzieło na Misji, komu pomaga, jak ją można wspomóc oraz ile kosztuje roczne stypendium naukowe dla dziecka w Etiopii – opowiada wolontariuszka misyjna w rozmowie z KAI.

Uzyskaj dostęp do:

• 3907 inspirujące propozycje kazań, rozważań,
  • 36 scenariusze katechez,
  • 69 materiały dotyczące zarządzania parafią,
  • 38 artykuły poświęcone posłudze spowiedniczej dostosowane do potrzeb spowiadających,
  • 118 najważniejsze wiadomości z życia Kościoła.
Uzyskaj dostęp

Kalendarz wydarzeń