Oświadczenie Sanktuarium Bożego Miłosierdzia ws. ochrony dzieci i młodzieży

10 września 2019  / Polska
Oświadczenie Sanktuarium Bożego Miłosierdzia ws. ochrony dzieci i młodzieży

W związku z opublikowanym w internecie materiałem pt. „Sanktuarium w Łagiewnikach przyjmuje pedofila”, gospodarze świątyni przekazali mediom oświadczenie, w którym zapewniają o przeprowadzeniu szkolenia z zasad ochrony dzieci i młodzieży i o dołożeniu wszelkich starań, by Łagiewniki były miejscem bezpiecznym.

Oświadczenie zostało wydane w związku z opublikowanym w internecie materiałem pt. “Sanktuarium w Łagiewnikach przyjmuje pedofila”. Zawiera on zapis telefonicznej rozmowy, w czasie której mężczyzna podający się za księdza prosił o dokonanie rezerwacji pokoju dla siebie oraz dla osoby małoletniej. „Z pracownikiem recepcji Domu Duszpasterskiego, który dokonał takiej rezerwacji, została przeprowadzona rozmowa dyscyplinarna oraz wyciągnięte konsekwencje służbowe” – informuje rzeczniczka sanktuarium Małgorzata Pabis.

Publikujemy treść oświadczenia:

W związku z opublikowanym w internecie materiałem pt. “Sanktuarium w Łagiewnikach przyjmuje pedofila”, zawierającym zapis telefonicznej rozmowy, w czasie której mężczyzna podający się za księdza prosił o dokonanie rezerwacji pokoju dla siebie oraz dla osoby małoletniej, informujemy, że z pracownikiem recepcji Domu Duszpasterskiego, który dokonał takiej rezerwacji, została przeprowadzona rozmowa dyscyplinarna oraz wyciągnięte konsekwencje służbowe.

Aby podobna sytuacja nigdy więcej się nie powtórzyła, podjęliśmy decyzję o przeprowadzeniu w najbliższym czasie szkolenia dla wszystkich pracowników Domu Duszpasterskiego z zasad prewencji oraz o wypracowaniu kodeksu właściwych praktyk obowiązującego wszystkich pracujących w Domu Duszpasterskim.

W tym celu jesteśmy w kontakcie z ks. Piotrem Studnickim, kierującym pracami nowo powstałego Biura Delegata Konferencji Episkopatu Polski ds. Ochrony Dzieci i Młodzieży.

Przepraszamy za zaistniałą sytuację, która nigdy nie powinna się wydarzyć i zapewniamy, że dołożymy wszelkich starań, aby Dom Duszpasterski był środowiskiem bezpiecznym dla dzieci i młodzieży.

Małgorzata Pabis
Rzecznik Prasowy Sanktuarium Bożego Miłosierdzia

źródło: ekai.pl

Księża, którzy czytali ten artykuł, czytali również:

Czy bon turystyczny można zrealizować w domach rekolekcyjnych?

3 sierpnia 2020  / Polska

– W programie Polskiego Bonu Turystycznego mogą uczestniczyć także domy rekolekcyjne, które świadczą usługi hotelarskie, mogą też przygotować specjalne pakiety dla rodzin – powiedział KAI Andrzej Gut-Mustowy, wiceminister rozwoju odpowiedzialny za wprowadzanie Polskiego Bonu Turystycznego.

Stanowisko Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej “Tak dla rodziny, nie dla gender” w sprawie nieprawdziwych informacji na temat inicjatywy

29 lipca 2020  / Polska

Rok: 2020. Autor: Komitet Inicjatywy Ustawodawczej "Tak dla rodziny, nie dla gender". W związku z publikacjami „Gazety Wyborczej” zawierającymi nieprawdziwe informacje o treści obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej „Tak dla rodziny, nie dla gender” wyjaśniamy:

Rozmowa z bp. Galbasem: ksiądz musi być osobą, nie osobistością

29 lipca 2020  / Polska

Jeśli będąc księdzem będziesz człowiekiem, to będzie to dobre i udane kapłaństwo. Ksiądz musi być przede wszystkim osobą, nie osobistością – podkreśla w rozmowie z KAI bp Adrian Galbas SAC. Biskup pomocniczy diecezji ełckiej wyjaśnia także, dlaczego ciągnie go do osób, które z Bogiem mają “pod górkę”, i dlaczego lubi z nimi rozmawiać.

Uzyskaj dostęp do:

• 4112 inspirujące propozycje kazań, rozważań,
  • 36 scenariusze katechez,
  • 69 materiały dotyczące zarządzania parafią,
  • 38 artykuły poświęcone posłudze spowiedniczej dostosowane do potrzeb spowiadających,
  • 172 najważniejsze wiadomości z życia Kościoła.
Uzyskaj dostęp

Kalendarz wydarzeń