Oświadczenie Sanktuarium Bożego Miłosierdzia ws. ochrony dzieci i młodzieży

10 września 2019  / Polska
Oświadczenie Sanktuarium Bożego Miłosierdzia ws. ochrony dzieci i młodzieży

W związku z opublikowanym w internecie materiałem pt. „Sanktuarium w Łagiewnikach przyjmuje pedofila”, gospodarze świątyni przekazali mediom oświadczenie, w którym zapewniają o przeprowadzeniu szkolenia z zasad ochrony dzieci i młodzieży i o dołożeniu wszelkich starań, by Łagiewniki były miejscem bezpiecznym.

Oświadczenie zostało wydane w związku z opublikowanym w internecie materiałem pt. “Sanktuarium w Łagiewnikach przyjmuje pedofila”. Zawiera on zapis telefonicznej rozmowy, w czasie której mężczyzna podający się za księdza prosił o dokonanie rezerwacji pokoju dla siebie oraz dla osoby małoletniej. „Z pracownikiem recepcji Domu Duszpasterskiego, który dokonał takiej rezerwacji, została przeprowadzona rozmowa dyscyplinarna oraz wyciągnięte konsekwencje służbowe” – informuje rzeczniczka sanktuarium Małgorzata Pabis.

Publikujemy treść oświadczenia:

W związku z opublikowanym w internecie materiałem pt. “Sanktuarium w Łagiewnikach przyjmuje pedofila”, zawierającym zapis telefonicznej rozmowy, w czasie której mężczyzna podający się za księdza prosił o dokonanie rezerwacji pokoju dla siebie oraz dla osoby małoletniej, informujemy, że z pracownikiem recepcji Domu Duszpasterskiego, który dokonał takiej rezerwacji, została przeprowadzona rozmowa dyscyplinarna oraz wyciągnięte konsekwencje służbowe.

Aby podobna sytuacja nigdy więcej się nie powtórzyła, podjęliśmy decyzję o przeprowadzeniu w najbliższym czasie szkolenia dla wszystkich pracowników Domu Duszpasterskiego z zasad prewencji oraz o wypracowaniu kodeksu właściwych praktyk obowiązującego wszystkich pracujących w Domu Duszpasterskim.

W tym celu jesteśmy w kontakcie z ks. Piotrem Studnickim, kierującym pracami nowo powstałego Biura Delegata Konferencji Episkopatu Polski ds. Ochrony Dzieci i Młodzieży.

Przepraszamy za zaistniałą sytuację, która nigdy nie powinna się wydarzyć i zapewniamy, że dołożymy wszelkich starań, aby Dom Duszpasterski był środowiskiem bezpiecznym dla dzieci i młodzieży.

Małgorzata Pabis
Rzecznik Prasowy Sanktuarium Bożego Miłosierdzia

źródło: ekai.pl

Księża, którzy czytali ten artykuł, czytali również:

Jak będzie wyglądał Orszaki Trzech Króli w czasie pandemii?

15 września 2020  / Polska

Mimo trwającej epidemii, Orszaki Trzech Króli 2021 odbędą się i wszyscy są na nie zaproszeni – informuje Piotr Giertych, przewodniczący Fundacji Orszak Trzech Króli. Z uwagi na szczególne okoliczności, orszaki planowane są jednak w wyjątkowej formie: mini-orszaku, spaceru orszakowego, orszaku kolędowego lub jako orszakowy challenge kolędowy.

Wkrótce jubileuszowy XX Dzień Papieski

15 września 2020  / Świat

Już 11 października pod hasłem „Totus Tuus” będziemy przeżywali jubileuszowy XX Dzień Papieski. Będzie to także jubileusz dwudziestolecia działania Fundacji „Dzieło Nowego Tysiąclecia”, która wspiera zdolną i niezamożną młodzież z małych miejscowości. – Wierzę, że zbierzemy odpowiednią kwotę, aby po raz kolejny dwa tysiące młodych osób mogło otrzymać stypendia, które pozwolą im rozwinąć się i zrealizować swoje marzenia – mówi, w komentarzu z cyklu #OpinieKAI, ks. Dariusz Kowalczyk – Przewodniczący Zarządu Fundacji „Dzieło Nowego Tysiąclecia”.

Siostra Alford: większość ludzi nie wie, co robi Kościół

15 września 2020  / Świat

„Tym, co każdy z nas może zrobić w obecnym czasie, gdy doświadczamy skutków pandemii i kryzysu finansowego, jest prowadzenie etycznego, to znaczy dobrego życia” – uważa s. Helen Alford. 4 września Franciszek mianował dominikankę członkiem Papieskiej Akademii Nauk Społecznych. To watykański think-tank, którego zadaniem jest prowadzenie dialogu Kościoła ze światem naukowym.

Uzyskaj dostęp do:

• 4171 inspirujące propozycje kazań, rozważań,
  • 36 scenariusze katechez,
  • 69 materiały dotyczące zarządzania parafią,
  • 38 artykuły poświęcone posłudze spowiedniczej dostosowane do potrzeb spowiadających,
  • 185 najważniejsze wiadomości z życia Kościoła.
Uzyskaj dostęp

Kalendarz wydarzeń