Oświadczenie Sanktuarium Bożego Miłosierdzia ws. ochrony dzieci i młodzieży

10 września 2019  / Polska
Oświadczenie Sanktuarium Bożego Miłosierdzia ws. ochrony dzieci i młodzieży

W związku z opublikowanym w internecie materiałem pt. „Sanktuarium w Łagiewnikach przyjmuje pedofila”, gospodarze świątyni przekazali mediom oświadczenie, w którym zapewniają o przeprowadzeniu szkolenia z zasad ochrony dzieci i młodzieży i o dołożeniu wszelkich starań, by Łagiewniki były miejscem bezpiecznym.

Oświadczenie zostało wydane w związku z opublikowanym w internecie materiałem pt. “Sanktuarium w Łagiewnikach przyjmuje pedofila”. Zawiera on zapis telefonicznej rozmowy, w czasie której mężczyzna podający się za księdza prosił o dokonanie rezerwacji pokoju dla siebie oraz dla osoby małoletniej. „Z pracownikiem recepcji Domu Duszpasterskiego, który dokonał takiej rezerwacji, została przeprowadzona rozmowa dyscyplinarna oraz wyciągnięte konsekwencje służbowe” – informuje rzeczniczka sanktuarium Małgorzata Pabis.

Publikujemy treść oświadczenia:

W związku z opublikowanym w internecie materiałem pt. “Sanktuarium w Łagiewnikach przyjmuje pedofila”, zawierającym zapis telefonicznej rozmowy, w czasie której mężczyzna podający się za księdza prosił o dokonanie rezerwacji pokoju dla siebie oraz dla osoby małoletniej, informujemy, że z pracownikiem recepcji Domu Duszpasterskiego, który dokonał takiej rezerwacji, została przeprowadzona rozmowa dyscyplinarna oraz wyciągnięte konsekwencje służbowe.

Aby podobna sytuacja nigdy więcej się nie powtórzyła, podjęliśmy decyzję o przeprowadzeniu w najbliższym czasie szkolenia dla wszystkich pracowników Domu Duszpasterskiego z zasad prewencji oraz o wypracowaniu kodeksu właściwych praktyk obowiązującego wszystkich pracujących w Domu Duszpasterskim.

W tym celu jesteśmy w kontakcie z ks. Piotrem Studnickim, kierującym pracami nowo powstałego Biura Delegata Konferencji Episkopatu Polski ds. Ochrony Dzieci i Młodzieży.

Przepraszamy za zaistniałą sytuację, która nigdy nie powinna się wydarzyć i zapewniamy, że dołożymy wszelkich starań, aby Dom Duszpasterski był środowiskiem bezpiecznym dla dzieci i młodzieży.

Małgorzata Pabis
Rzecznik Prasowy Sanktuarium Bożego Miłosierdzia

źródło: ekai.pl

Księża, którzy czytali ten artykuł, czytali również:

Spadek liczby kandydatów do kapłaństwa w Polsce

8 listopada 2019  / Polska

Do polskich seminariów wstąpiło w tym roku 498 kandydatów do kapłaństwa, o 122 mniej niż w roku 2018 – wynika z danych uzyskanych przez KAI. Jedną z przyczyn tego spadku jest niewątpliwie czynnik demograficzny – uważa ks. Wojciech Wójtowicz, przewodniczący Konferencji Rektorów Wyższych Seminariów Duchownych Diecezjalnych i Zakonnych.

Brakuje w nas przestrzeni do rozmawiania o śmierci

8 listopada 2019  / Polska

Często po śmierci kogoś bliskiego powstają w nas emocje, które mogą być społecznie nieakceptowalne. Brakuje w nas przestrzeni do rozmawiania o przemijaniu – powiedział w rozmowie z KAI Paweł Grochocki, psycholog zajmujący się problematyką żałoby i śmierci oraz śpiewak tradycyjnych pieśni pogrzebowych.

O ŚDM w Lizbonie na XVII Krajowym Forum Duszpasterstwa Młodzieży

8 listopada 2019  / Świat

Przygotowania do ŚDM w Lizbonie w 2022 roku, trzyletni program formacyjny dla młodzieży „Masz wiadomość” oraz aplikacja adhortacji Christus Vivit na grunt Polski– to główne tematy XVII Krajowego Forum Duszpasterstwa Młodzieży, które trwa od 8 do 10 listopada w Turnie pod Radomiem. – Będziemy wspólnie zastanawiać się w jaki sposób młodzież troszcząc się swoją osobistą wiarę może wychodzić z przesłaniem Ewangelii do świata, który coraz bardziej potrzebuje świadków Chrystusa – powiedział w rozmowie z KAI Delegat KEP ds. Powołań oraz Przewodniczący Rady Duszpasterstwa Młodzieży, bp Marek Solarczyk.

Uzyskaj dostęp do:

• 3762 inspirujące propozycje kazań, rozważań,
  • 36 scenariusze katechez,
  • 69 materiały dotyczące zarządzania parafią,
  • 38 artykuły poświęcone posłudze spowiedniczej dostosowane do potrzeb spowiadających,
  • 102 najważniejsze wiadomości z życia Kościoła.
Uzyskaj dostęp

Kalendarz wydarzeń